Wie ben ik

Psychomotorische therapie is een therapievorm waarbij je, door in beweging te zijn, meer inzicht krijgt op je eigen denken en voelen. Door de bewegingsgerichte therapie wordt je meer bewust van jezelf en kom je meer in contact met jezelf en anderen om je heen.

 

Mijn naam is Marloes van Berlicum en zolang ik me kan heugen ben ik bezig met alles wat beweegt. Zowel het bewegend menselijk lichaam als bewegingen die ik zie binnen groepen of relaties. Hoe gaan mensen met elkaar om? Welke patronen zijn ontstaan binnen relaties en gezinnen? Hoe los je problemen en innerlijke conflicten op? Samen met jou wil ik onderzoeken hoe je meer balans kan krijgen in je lijf, je leven en binnen je gezin, zodat je weer kan thuiskomen bij jezelf.

 

Sinds 2006 ben ik werkzaam als psychomotorisch therapeut binnen het Vincent van Gogh in Venray. Daar heb ik kennisgemaakt met diverse doelgroepen en zorglijnen. Als specialisme ben ik thuis binnen het ADHD en ASS spectrum. Het verkennen en uiten van gevoelens, grenzen leren kennen, leren van algemene sociale vaardigheden, omgang met stress, boosheid, pijn en angsten zijn veel voorkomende PMT hulpvragen waarmee ik heb gewerkt. De laatste jaren werk ik ook samen met koppels, gezinnen of leden van het gezin om relaties te verbeteren, emotionele behoeftes uit te leren spreken en niet gewenste patronen te doorbreken. Dit zijn veel voorkomende hulpvragen die ik behandel middels bewegings- en lichaamsgerichte activiteiten.

 

Daarnaast heb ik twee (school) jaren als docent gewerkt voor de vaktherapie, psychomotorische therapie binnen de HAN Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Werkvormen, methodiek en running waren vakken waarin ik heb gedoceerd.

 

Deze ervaringen neem ik mee en vanaf oktober heb ik de STAP durven wagen. Het starten van een eigen PMT praktijk. Hierbij richt ik me met name op gezinnen, gezinsleden en koppels die een gerichte hulpvraag hebben. Hierbij kun je denken aan het doorbreken van ongewenste patronen. Het herkennen- erkennen van lichaamssignalen bij oplopende spanningen en stress. Uiten van emoties/ gevoelens en het (opnieuw) leren communiceren met elkaar. Ook bij het opheffen van (innerlijke) conflicten en om je zelfvertrouwen te vergroten kunnen we hier ervaringsgericht mee aan de slag gaan.